avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Gravida, perspectiva trimitere in somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Gravida, perspectiva trimitere in somaj

Buna ziua,

Am facut ieri test de sarcina si este pozitiv. Firma unde lucrez este o firma multinationala si are un singur punct de lucru in Romania, in Cluj. Firma mama este in Germania. Incepand cu data de 15.04.2014 trimite in somaj aproximativ 48 angajati, raman doar 3-4 angajati, cateva luni pana se inchide firma definitiv.
Eu sunt pe lista care vor fi trimisi in somaj din aprilie 2014. Intrebarea mea este ca daca pana in data de 15.04.2014 se confirma oficial ca sunt insarcinata, ce drepturi am? Poate sa ma trimita in somaj sau trebuie sa ma tina angajata in contiunare, avand in vedere ca firma nu se inchide definitiv inca cateva luni?
Multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra.

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 07:56, 11 Aprilie 2014
1. Din Codul muncii:

Art. 60
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
g) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;
h) pe durata efectuarii concediului de odihna.

(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.


2. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
c) salariata gravidã este femeia care anunţã în scris angajatorul asupra stãrii sale fiziologice de graviditate şi anexeazã un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sã îi ateste aceastã stare;
d) salariata care a nãscut recent este femeia care şi-a reluat activitatea dupã efectuarea concediului de lãuzie şi solicitã angajatorului în scris mãsurile de protecţie prevãzute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a nãscut;
e) salariata care alãpteazã este femeia care, la reluarea activitãţii dupã efectuarea concediului de lãuzie, îşi alãpteazã copilul şi anunţã angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alãptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens;
...

Art. 21. - (1) Este interzis angajatorului sã dispunã încetarea raporturilor de muncã sau de serviciu în cazul:
a) salariatei prevãzute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legãturã directã cu starea sa;
b) salariatei care se aflã în concediu de risc maternal;
c) salariatei care se aflã în concediu de maternitate;
d) salariatei care se aflã în concediu pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstã de pânã la 3 ani;
e) salariatei care se aflã în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstã de pânã la 18 ani.
(2) Interdicţia prevãzutã la alin. (1) lit. b) se extinde, o singurã datã, cu pânã la 6 luni dupã revenirea salariatei în unitate.
(3) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplicã în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizãrii judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.
Multumesc pentru raspunsul prompt, dar nu-mi e clar un lucru.Poate ca nu m-am exprimat bine. Firma la care sunt angajata la data prezentei ne-a instiintat si prin ITM CLUJ ca din data de 15.04.2014 vor fi trimisi 44 de angajati si la aceasta data vor primi preavizul de concediere. Mentionez ca firma nu intra in faliment sau in insolventa, raman doar 4-5 angajati pana la sfarsitul anului, cand se va inchide firma in Romania. Intrebarea mea este ca daca pana in data inscrisa instiintarii se confirma cu document medical eliberat de medic specialist ca sunt insarcinata poate sa ma mai trimita in somaj, datorita faptului ca am fost informata print-o instiintare comuna (lista cu 44 de angajati).
Multumesc
Cu stima,
1. - Daca ati instiintat pe angajator, in scris, ca sunteti gravida, pana sa se emita decizia de concediere, nu va mai poate concedia.
- Dar avand in vedere ca pana la finele anului tot se va desfiinta firma eu va recomand sa admiteti concedierea si sa va inregistrati la Agentia de Somaj.

2. Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).

3. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.

4. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.

5. - Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care
se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
- In acest fel se poate "prelungi' perioada de somaj pana veti intra in conecdiu de maternitate si apoi in CCC.

6. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

7. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 20.1
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.

(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.

(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art.41 alin.(1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.

Buna ziua,

Revin cu alte nelamuriri.

Am instiintat pe angajator, in scris cu adeverinta medicala de la ginecologie ca sunt gravida.
Precum ati zis si dumneavoastra as putea sa admit concedierea si sa ma inregistrez la agentia de Somaj. Mentionez ca castig destul de bine si nu-as face acest lucru pentru ca as pierde financiar si in perioda somajului precum si dupa nastere, in concediul de maternitate, dupa cum stiu eu.
Datorita faptului ca firma nu poate sa ma trimite in somaj vor sa ma trimite in somaj tehnic cu data de 17.04.2014.
Intrebarile mele, fiind gravida si ingrijorata pentru viitor, sunt:
1.-Daca firma are acest drept in cazul meu
2.-Daca in aceasta perioada pot sa beneficiez de zile libere platite (zile de concediu)
3.-Daca firma are obligatia sa plateasca contributiile sociale
4.-Cum trebuie sa calculeze indemnizatiile pentru perioada respectiva
5.-Daca pot beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
6.-Daca se va recunoaste aceasta perioada in vechimea mea de munca

Multumesc anticipat pentru raspuns.

Cu stima,
@ mamili84
.....
Datorita faptului ca firma nu poate sa ma trimite in somaj vor sa ma trimite in somaj tehnic cu data de 17.04.2014.
Intrebarile mele, fiind gravida si ingrijorata pentru viitor, sunt:


1.-Daca firma are acest drept in cazul meu.

Angajatorul este indreptatit sa va trimita in somaj tehnic, intrcat nicio lege nu-i interzice asa ceva.

2.-Daca in aceasta perioada pot sa beneficiez de zile libere platite (zile de concediu)

Pe perioada somajului tehnic, nu aveti cum sa beneficiati de zile de concediu, intrucat raportul de munca este suspendat.

3.-Daca firma are obligatia sa plateasca contributiile sociale

Pe perioada somajului tehnic veti beneficia de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
Asupra acestei indemnizatiei se vor plati contributiile datorate bugetului de stat.

4.-Cum trebuie sa calculeze indemnizatiile pentru perioada respectiva

Indemnizaţia pentru CCC se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică :
- de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR, in cazul CCC cu o durata de 1 an

- nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR, in cazul CCC cu o durata de 2 ani..

unde ISR = indicatorul social de referinta , care are o valoare de 500 lei , in prezent.

5.-Daca pot beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
Beneficiati de aceste concedii si de indemnizatia aferenta , numai daca indepliniti conditiile prevazute de lege.

Somajul tehnic poate fi intrerupt numai de concediu de maternitate si de concediu pentru incapacitate temporara de munca, intrucat acestea sunt cauze de suspendare de drept a c.i.m.

6.-Daca se va recunoaste aceasta perioada in vechimea mea de munca

CCC consituie vechime in munca, potrivit legislației in materie, din data de 20.01.2007.

Ultima modificare: Joi, 10 Aprilie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Concediere femeie gravida ruxandram ruxandram Buna ziua, Exista conditii legale privid concedierea femeii gravide? (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil bonaparte bonaparte am si eu o intrebare : sunt angajata din 28 mai 2012 cu contract pe perioada determinata (1 an ) , cu posibilitate de prelungire si intentionez ca anul ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil jitaruelena jitaruelena Buna ziua. Am o cunostinta care e insarcinata in 12 saptamani, si de cand a instiintat la locul de munca de sarcina, patronul ar vrea sa o concedieze. Ea ... (vezi toată discuția)